3 tips om klantgericht te schrijven

  • juli 24, 2020

Klantgericht schrijven is een must om jouw lezers te bereiken. Als ondernemer maak je al gebruik van teksten op bijvoorbeeld je website, blog of sociale mediakanalen. Er valt veel te vertellen over jouw bedrijf. Maar wil jouw klant ook alles horen? Als tekstschrijver ben ik dagelijks met teksten bezig. Met een goede tekst voorzie je jouw klant in zijn behoefte. Als een potentiële klant leest wat hij daadwerkelijk wíl lezen, zal hij terugkeren. En terugkerende en tevreden bezoekers betekenen meer sales. Need I say more?

Hoe schrijf ik klantgericht?

Maar klantgericht schrijven is zo makkelijk nog niet. Daarom help ik je alvast een stukje op weg. In deze blog lees je drie tips om klantgericht te schrijven.

Tip 1: Schrijf voor jouw doelgroep
Jouw doelgroep is misschien wel de belangrijkste schakel. Bedrijven zenden vaak erg veel informatie, om zo veel mogelijk over zichzelf te vertellen. Maar helaas: fout. Het draait om jouw klant. Verdiep je dus goed in je doelgroep. Probeer erachter te komen wat de belangrijkste zaken voor jouw ideale klant zijn. Welke informatie wilt hij graag lezen? Waarom zoekt hij naar jou?

Tip 2: Wees concreet
Eindeloze zinnen met een onduidelijk doel. ‘Wat staat hier nou eigenlijk?’. Wanneer jouw bezoeker dit punt heeft bereikt ben je hem kwijt. Voorgoed. Wees daarom concreet in wat je schijft! Creëer een positief gevoel bij jouw klant en speel in op zijn belang. Maak gebruik van een verhaal; zo breng je je boodschap op een leuke manier over.

En oh ja: vermijd vaktaal die onbekend is voor mensen van buitenaf. Woorden die in jouw bedrijf vertrouwd zijn, zijn niet voor iedereen begrijpelijk; ook niet voor jouw doelgroep.

Tip 3: Maak de tekst makkelijk leesbaar
Mensen nemen tegenwoordig niet de tijd om een hele tekst te lezen. Hoe zorg je er dan voor dat jouw (potentiële) klant jouw tekst wél leest? De gouden tip: maak je tekst scanbaar. Grote stukken tekst achter elkaar werken niet. Maak hierom gebruik van meerdere alinea’s. Dit oogt rustiger en is prettig leesbaar. Maak ook gebruik van opsommingen, om grote stukken tekst te voorkomen.

Bovenstaande tips helpen jou om je teksten alvast sterker te maken. Wil je écht het maximale halen uit jouw teksten? Mijn extra tip nummer 4: neem een goede tekstschrijver in huis. Als tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in pakkende content creëren. Zo houd jij meer tijd over om te doen waar je écht leuk vindt.

Hey, ik ben Anna!

Al van jongs af aan gefascineerd door tekst, communicatie en alles daaromheen. Vandaag ben ik expert in communicatie. En houd ik mij dagelijks bezig met wat ik het liefste doe: schrijven.